18 gedachten over “Reacties

 1. Mathieu van Rijswick

  Ik heb in 2016 contact gehad met een culturele ambtenaar van de gemeente Krimpenerwaard, die het beheer van de collectie Van der Kop had overgenomen na de opheffing van de gemeente Schoonhoven. Het was duidelijk dat ze niet goed wisten wat er mee aan te vangen. Zolang de plek op een afgelegen zolder niet in het gedrang kwam, was er geen noodzaak tot handelen. Pro forma werden zo’n 60 schilderijen aangeboden op deze site voor onrealistisch hoge bedragen.
  Nu lees ik dat de kerncollectie in april-2022 overgedragen is aan de Historische Vereniging Schoonhoven. Wat er met de schilderijen die niet tot de kerncollectie horen gaat gebeuren, is afwachten. Wellicht worden die te koop aangeboden op Kunstveiling, of een soortgelijke site. Inzet enkele honderden euro’s, verwacht ik.
  Zie https://www.rtvkrimpenerwaard.nl/site/gemeente-schenkt-schilderijen-broers-van-der-kop-aan-historische-vereniging-schoonhoven/

 2. Hans van den Berg

  Ik sta op het punt een schilderij van Ad van der Kop, gesigneerd met datum 1946, aan te kopen. Kwam zo op deze site, die, helaas weinig ge-update wordt moet ik zeggen.

  Groeten,
  Hans (oud Schoohovenaar)

 3. Wiepke Loos

  Als achterbuurmeisje van van marinevliegenier Hans van der Kop kwam ik vaak bij hem en zijn te jong overleden vrouw over de vloer. In de eerste instantie om de hond (Douglas) te aaien. Ik was een jaar of acht, Van der Kop een leeftijdgenoot van mijn vader en eveneens in Sierabaya geboren. Ik bracht er heerlijk uren door. Natuurlijk wist ik als kind niet dat hij ook schrijversambities had. Ik was in die tijd(en nu nog) gebiologeerd door uniformen, terwijl ik een uitgesproken pacifist was en ben. Maar die verrukkelijke witte pakken met gouden tressen… Mijn vader was tot mijn geboorte beroepsofficier bij de artillerie. Kapitein geloof ik, maar zeker niet hoger. Hij hield er mee op toen ik geboren zou worden, mijn moeder wilde niet dat haar kinderen een ‘soldaat’ als vader hadden.
  Nu ben ik per ongeluk op het boek van Hans over Han gestuit. Uit het bezit van dokter Smalhout. Die was toevallig ook nog eens getrouwd met wijlen Nanda van de Zee, de historica, met wie ik in mijn studententijd in een kliekje zat. Omdat ik een bundeltje herinneringen aan het schrijven ben, zal Hans van der Kop zeker een plaats krijgen.

 4. A.C. Koopman

  Ik ben in het bezit van een olieverf schilderij van Ad van der Kop. Landschap, mogelijk Zwitserland. Afmeting: 120×140. Gesigneerd en gedateerd 1934. Ongeveer 35 jaar in bezit van mijn familie.

 5. Nelly van Geelen- de Zwart

  L.S., N.a.v. Het artikel over de schitterende collectie “gevonden” schilderijen op de zolder van het stadhuis zou ik graag info willen hebben om de collectie ergens te kunnen zien! Ze zijn toch zeker de moeite waard om ze aan een breder publiek te laten zien, een tentoonstelling hel graag! ( en wanneer ze in de verkoop gaan daar toch ook ruchtbaarheid aan geven!)

  Hoeveel zolders enz. herbergen en verbergen nog kunst?

  Met vr.gr.N.G.J.van Geelen.

 6. Angelique Baguette

  Met interesse de site gelezen. Zuster van der Kop is jarenlang bevriend geweest met mijn oma in Maastricht. Uit de collectie van de zus zijn wij in bezit van werken van haar broers. Juweeltjes. Wij zijn niet voornemens deze weg te doen maar wellicht heeft u interesse in fotomateriaal.

 7. Erik van Vliet

  Via de bekende Facebook groep “Je bent pas Schoonhovenaar als…” zag ik een oproep aan kunstminnende Schoonhovenaren om wellicht een schilderij uit het te verkopen deel van de collecte aan te kopen. Ik vind hierover op de site echter geen concrete informatie. Kunt u me zeggen wat de status hiervan is?

  met vriendelijke groet,
  Erik van Vliet

 8. Trui Malten

  Han van der Kop heeft deze portretten gemaakt van mijn moeder: Bontje Johanna Feltkamp in 1934 toen zij 10 jaar oud was en haar zusje Marietje al in 1928 toen zij 3 1/2 jaar oud was. Marietje is jong gestorven en in mijn moeders familie waren er een heel aantal portretten van haar. Ik vermoed voor ieder van de zussen: Bon, Loes, Stans en de broer Bert. Wij zijn altijd geraakt door de fijnzinnigheid waarmee deze jonge meisjes getekend zijn. Mijn grootouders Tine Alide Meijer en Willem Feltkamp waren artsen in Amsterdam en moeten Han van der Kop zeer gewaardeerd hebben.

  Vriendelijke groet,
  Trui Malten

 9. jacobien de boer

  De assistente van de danseres Gertrud Leistikow, Lia Kudlic (van oorsprong Tsjechische), was goed bevriend met Han van der Kop. Hij zond haar een gedicht van Klabund en hij tekende haar portret. Dat hangt nu op de tentoonstelling over Leistikow in Bergen NH. Ik heb het ook afgebeeld in mijn biografie van Leistikow: Gertrud Leistikow (1885-1948), pionier van de moderne dans. (p. 253). Het is een mooi portretje.

  Vriendelijke groet, Jacobien de Boer

 10. hfokker Bericht auteur

  Dank je wel voor je leuke reactie, Wil. Het bericht was in de spambox terechtgekomen maar nu gevonden en geplaatst. Fijn dat mijn verhaal zo goed is gevallen. Ik ga er mee door! Het is te mooi om nog langer te laten liggen! Hans.

 11. Wil van der Jagt

  Wat een prachtige collectie schilderijen heeft Han ons na gelaten. Misschien is het mogelijk om in de expositie ruimte op de Haven die nu gesloten is een permanente tentoonstelling van de collectie te maken. Dan is er een pand met een interessante tentoonstelling gecreerd. En heeft Hans Fokker eer van zijn geweldige werk. De studieclub heeft genoten van zijn verhaal over het leven van Van der Kop

 12. M. B.

  Goedemorgen, Heb hier een schilderij die al zo’n 50 jaar denk ik in ons bezit is. We proberen het te verkopen en nu kom ik deze site tegen…Dus wellicht bent u geinteresseerd? Ik stuur de foto via de email. H.Groet

 13. Koen

  Goedemorgen Hans,

  Via een erfenins zijn wij in het bezit gekomen van, ik denk, een werk van Ad van der Kop.

  Het is een afbeedling van de Kerk St Pieter Boven, te Maastricht, gedateerd 1937

  Ik zal je een foto toesturen

  Groet,

  Koen

 14. Bertie Behrend van Oort

  Kunstzinnige familie, de familie Croiset van der Kop en van der Kop. Het was een verrassing voor ons dit artikel te lezen. En ook de stamboom was interessant. Alleen ontbrak tot onze verbazing bij de kinderen van Arnoldus Croiset van der Kop x Maria Arendina van Eijk, de grootmoeder van mijn echtgenoot. En ook zij was een begaafd kunstenares. bevriend met de familie Mesdag van Houten.
  Johanna Croiset van der Kop. geboren 30-6-1861, ( daar staat het vraagtreken bij U) en gestorven 12-05-1943. Ze was gehuwd met Hofrat Maxilimiliaan Behrend geboren 17 -3-1863 en gestorven 3-2-1927. Een kind, Edwin Rudolph Behrend, geboren 3-5-1898 en overleden 3-12-1975. Een kleine aanvulling voor uw aardige artikel.

 15. John Lemmerlijn

  Met aandacht heb ik kennis genomen van de getoonde werken van Ad van der Kop.
  Naar mijn mening bezitten wij ook een schilderij van Ad van der Kop, gedateerd 1933.
  Dit schilderij zie ik niet bij de getoonde collectie.
  Als u mij uw E-Mail adres doet toekomen, dan kan ik u een foto mailen.

  Groeten

  John

 16. JW Reijm

  Wat een mooi en bijzonder verhaal ! ik denk dat maar weinig mensen van dit verhaal afweten! Wat jammer dat met deze belangrijke nalatenschap zo slordig word omgegaan. Ik hoop dat met de opstapel staande tentoonstelling er meer waardering komt voor het werk van van der Kop, En dat deze nalatenschap een permanente plaats krijgt binnen de gemeente Schoonhoven.
  Ik zie uit naar de tentoonstelling!
  Groet Anne Reijm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *