Rie Cramer

Rie-Cramer-(1920) Jeugdwerk Han vergeleken met eerste werk Rie Cramer

In het jeugdwerk van Han van der Kop, tussen 1915 en 1921, voordat hij de Rijksakademie bezoekt, is een opvallende overeenkomst met het werk van Rie Cramer (1887 – 1977) te zien. Rie Cramer maakte in 1906 bekendheid met haar boek ‘Van meisjes en jongetjes’. Het is mogelijk dat Han haar werk heeft gekend via kinderboeken en tijdschriften die in het gezin Van der Kop aanwezig waren. Bewijzen zijn hiervoor niet. Ook is het mogelijk dat Han dezelfde inspirerende voorbeelden van illustratoren kende als Rie Cramer. Oordeelt u zelf of u gelijkenissen ziet, en let daarbij ook zeker op het jaar waarin het gemaakt werd.

Meer informatie over Rie Cramer in: Rie Cramer, leven en werk door Jacqueline Burgers

DSC_0504

DSC_0514

DSC_0645

DSC_0644