Auteursarchief: hfokker

Schenking etsplaat Andreas Valentin

Aan de Historische Vereniging Schoonhoven is een koperen etsplaat geschonken met de afbeelding van Andreas Valentin door Han van der Kop. De originele tekening maakt deel uit van de collectie. Deze is overgebracht op de koperen plaat door de oom van Han, wellicht nadat hij in 1931 is overleden.

Ferdinand (Fer) Hoogendijk was tekenleraar op de Teekenschool in Schoonhoven. De huidige vakschool kwam voort uit deze opleiding. Han heeft een jaar les gehad op de Teekenschool. De kleindochter van Ferdinand vond de etsplaat samen met een stapeltje afdrukken van deze ets op de zolder van het ouderlijk huis. Ze hebben daar negentig jaar onbeschadigd gelegen. Mevrouw N. Hoogendijk schenkt de etsplaat en de afdrukken met de opdracht deze te verkopen op de tentoonstelling ‘Het leven en werk van Han van der Kop‘ in 1924 in Schoonhoven.

Voor € 30,00 is een afdruk te koop, inclusief verzendkosten en in een kartonnen koker. De opbrengst vloeit direct door naar het restauratiefonds. Stuur een berichtje naar ons

       

De etsafdruk, 240mm x 355 mm                                              De oorsptekening

Expositie Leven en werk Han

Kennismaking veiling van werken van Ad van der Kop

Het heeft tien jaar geduurd maar er is weer een expositie over het Leven en Werk van de kunstenaar Han van der Kop. Na Gouda dit voorjaar is nu Schoonhoven aan de beurt. De meest uitgebreide en informatieve expositie ooit over deze unieke en tragische collectie. Er wordt in Schoonhoven vooral ingezoomd op zijn prachtige schilderijen maar ook tekeningen en ander materiaal is te bewonderen. De lang verloren gewaande gouden medaille van de Prix de Rome is ook te zien. Mis deze unieke kans niet want de kijkdagen zijn beperkt.

Han van der Kop werd in 1903 in Schoonhoven geboren. Al op jonge leeftijd werd zijn excellent talent voor tekenen duidelijk. Hij volgde een opleiding aan de Rijksakademie in Amsterdam en ontmoette daar de grote kunstenaars van zijn tijd. In 1931 won hij de Prix de Rome voor schilderkunst. Hij overleed in 1934.

In 2022 droeg de Gemeente Krimpenerwaard op verzoek van de erfgenamen de schilderijen uit de Collectie van der Kop over aan de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven. Hiermee kwam na jaren duidelijkheid over de toekomst van dit deel van de collectie.

Met trots presenteert de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven in samenwerking met de Historische Vereniging een selectie schilderijen van Han van der Kop. Hiervan zijn er inmiddels tien gerestaureerd en het plan is ook de resterende zeventien schilderijen te restaureren. Met deze expositie verantwoordt de stichting haar doelstelling om de collectie Han van der Kop te behouden en biedt belangstellenden een unieke kans hiervan getuige te zijn.

Ad van der Kop
Van broer Ad van der Kop zijn ook een aantal schilderijen te zien. De SBCES zal een eerste deel van vijfenzestig schilderijen via een lokale veiling gaan afstoten en laat belangstellenden nu alvast met deze schilderijen kennismaken. Met de opbrengst van de veiling wil zij de kerncollectie behouden.

Lezing kunsthistorica Janita Baron

Kunsthistorica en conservator Janita Baron geeft op donderdagavond 6 juni 2024 een gratis lezing bij de expositie. Ze schetst het leven van Van der Kop tegen de achtergrond van zijn tijd, de jaren ’20 en ‘30 van de vorige eeuw.  U maakt kennis met mannelijke en vrouwelijke kunstenaars die de toon zetten en de (on)mogelijkheden op hun pad.

De lezing is van 19.30  tot 21.30 uur in de Steenlandzaal op de begane grond van de Chocoladefabriek.

Prix de Rome 1931 teruggevonden

In de laatste brief van Johanna van der Kop aan de gemeente Schoonhoven belooft zij dat ook de medaille van de prix de Rome aan Schoonhoven zal worden geschonken. Een achttien karaats gouden munt. In de jaren ’70 raakt deze al eens zoek maar wordt teruggevonden. Vanaf de jaren ’80 weet niemand meer waar de prestigieuze prijs is gebleven.

In januari 2024 duikt deze Prix de Rome onverwacht toch op. In een verhuisdoos die na de verhuizing van het stadsarchief in de jaren ’80 naar Gouda en weer later naar Moordrecht is gegaan, maar nog ongeopend was. Nog een geluk dat het Streekarchief Midden-Holland in deze tijd weet wie Han van der Kop was: zij kregen in 2015 de vraag om al zijn tekeningen geconserveerd te bewaren (en zijn trots dat er naast vooral teksten ook kunst wordt bewaard).

Door oplettendheid werd de Prix de Rome herkend want op de medaille zelf komen deze woorden niet voor!

Voorzijde: Wilhelmina koningin der Nederlanden

Achterzijde: Wedstrijd in de schilderkunst aan de Rijks-academie van beeldende kunsten aan H.J.E. van der Kop 1931

Meer informatie: Rijksdienst Cultureel Erfgoed over de prix de Rome


Gemeente draagt schilderijen over

Op 12 april 2022 heeft de gemeente Krimpenerwaard bij vertegenwoordiging van wethouder Bening de 136 schilderijen uit de Collectie van der Kop overgedragen aan de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven. Hiermee kwam een eind aan een jarenlange discussie over de toekomst van de schilderijen. Al in 2018 gaf de gemeente aan de schilderijen te willen vervreemden. Onder de schenkingsakten uit 1957 en 1964 met Johanna van der Kop moest er eerst een publicatie verschijnen in het Staatsblad, waardoor rechthebbenden of musea bezwaar konden aantekenen.

Toen bleek dat er testamentair rechthebbenden waren is de Historische Vereniging Schoonhoven met hen in gesprek gegaan met als uitkomst dat de schilderijen allemaal over zouden gaan naar de stichting. Verder werden een aantal bruiklenen overeen gekomen. Vanaf dat moment is de stichting eigenaar en kan zij vrijelijk verder gaan met een toekomstplan. Dit omvat restaureren, conserveren, exposeren en afstoten van werken buiten de kerncollectie. Die is al in 2014 vastgesteld en betreft alleen schilderijen van Ad van der Kop.

Fotoalbum in Rijksmuseum ontdekt

In het beeldarchief van het Rijksmuseum zijn opnieuw foto's ontdekt met opnames van Ad, Johanna en Han van der Kop. Ook andere familieleden zijn hier op te zien.

Het fotoalbum in groene linnen band met op het voorplat het woord 'Album' gedrukt, bevat twaalf kartonnen bladen waarin tweeëntwintig foto's in passe-partouts gestoken zijn. Het zijn allemaal jeugdfoto's van de kinderen van de familie Van der Kop uit Schoonhoven, te weten de tweeling Ad (1901-1963) en Johanna (1901-1964), hun jongere broer Han (1903-1934, winnaar van de Prix de Rome voor schilderkunst in 1931) en van hun moeder Wilhelmina Gerarda (Mien) Hoogendijk en familieleden. Veel opnames zijn vermoedelijk gemaakt door vader Willem Carel van der Kop.

Behalve de directe familie van de kunstenaars, zijn ook ouders, broers en zussen van Willem Carel van der Kop en Mien Hoogendijk met hun kinderen te zien. Lang niet alle personen zijn te achterhalen maar met de hulp van gezinskaarten uit 1900 valt er wel iets te duiden.

Het familiealbum is afkomstig uit het bezit van kunstenaar Ad van der Kop.

Het fotoalbum als pdf bekijken

Website van Het Rijksmuseum

Haastrecht nieuw onderkomen

In februari heeft de gemeente Krimpenerwaard het leegstaande raadhuis van Haastrecht aangewezen als nieuwe tijdelijke locatie van de Collectie van der Kop. Dit idee ontstond na een overleg in november 2015 en werd voorgesteld door burgemeester Tjerk Bruinsma.

Begin april zijn 128 schilderijen van de Collectie van der Kop - allemaal op 5 na, want 3 van Han en 2 van Ad hangen nog in het stadhuis van Schoonhoven en 3 zijn in het Streekarchief van Moordrecht - naar Haastrecht getransporteerd.

Vanaf dat moment kon de collectie gesorteerd worden. Er is een deel van Han van der Kop, bestaande uit 27 schilderijen, en een deel van Ad van der Kop, bestaande uit 44 schilderijen, welke tot de zogenoemde kerncollectie behoort. Dat zijn dus 71 schilderijen.

De veiling van 65 (66 - 1 verkocht) werken van Ad van der Kop (60% van het totaal) kan vanuit deze locatie plaats gaan vinden. Voor de 63 (71 - 3 in het Streekarchief Moordrecht - 5 in langdurig bruikleen) moet nog een oplossing worden gevonden. Er is belangstelling voor drie schilderijen getoond door het Limburgs Museum.

Ook alle tekeningen van Han en Ad blijven behoren tot de kerncollectie. Daarvoor is al eerder een vaste plek gevonden in het nieuwe depot van het Streekarchief Midden-Holland in Moordrecht.

Eind mei zal het college van burgemeester en wethouder en betrokken ambtenaren de collectie zelf komen bekijken. Daarna zal een plan van aanpak worden opgemaakt.

Schilderijen na vijftig jaar verplaatst

Het stadhuis van de voormalige gemeente Schoonhoven wordt grondig gerestaureerd. Vanaf maart 2015 staat het in de steigers.

Ook de zolder en het dak worden onder handen genomen. Daarom moesten de schilderijen in allerijl van de zolder worden verplaatst, waar ze de afgelopen vijftig jaar opgeslagen waren.

De nieuwe gemeente heeft besloten dat de schilderijen niet terug zullen gaan naar de zolder. Alles staat nu in plastic ingepakt op steekwagentjes te wachten in een lege kantoorruimte van het stadhuis. Er betere oplossing laat lang op zich wachten.

Ondertussen zijn de schilderijen verre van ideaal opgeslagen en onbereikbaar voor de doorgang van het proces, waaronder de veiling van 67 werken. Het is te verwachten dat de nieuwe gemeente snel met een plan komen gaat zodat dit beeld tot het verleden hoort.