Categoriearchief: Achtergrond

Expositie Leven en werk Han

Kennismaking veiling van werken van Ad van der Kop

Het heeft tien jaar geduurd maar er is weer een expositie over het Leven en Werk van de kunstenaar Han van der Kop. Na Gouda dit voorjaar is nu Schoonhoven aan de beurt. De meest uitgebreide en informatieve expositie ooit over deze unieke en tragische collectie. Er wordt in Schoonhoven vooral ingezoomd op zijn prachtige schilderijen maar ook tekeningen en ander materiaal is te bewonderen. De lang verloren gewaande gouden medaille van de Prix de Rome is ook te zien. Mis deze unieke kans niet want de kijkdagen zijn beperkt.

Han van der Kop werd in 1903 in Schoonhoven geboren. Al op jonge leeftijd werd zijn excellent talent voor tekenen duidelijk. Hij volgde een opleiding aan de Rijksakademie in Amsterdam en ontmoette daar de grote kunstenaars van zijn tijd. In 1931 won hij de Prix de Rome voor schilderkunst. Hij overleed in 1934.

In 2022 droeg de Gemeente Krimpenerwaard op verzoek van de erfgenamen de schilderijen uit de Collectie van der Kop over aan de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven. Hiermee kwam na jaren duidelijkheid over de toekomst van dit deel van de collectie.

Met trots presenteert de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven in samenwerking met de Historische Vereniging een selectie schilderijen van Han van der Kop. Hiervan zijn er inmiddels tien gerestaureerd en het plan is ook de resterende zeventien schilderijen te restaureren. Met deze expositie verantwoordt de stichting haar doelstelling om de collectie Han van der Kop te behouden en biedt belangstellenden een unieke kans hiervan getuige te zijn.

Ad van der Kop
Van broer Ad van der Kop zijn ook een aantal schilderijen te zien. De SBCES zal een eerste deel van vijfenzestig schilderijen via een lokale veiling gaan afstoten en laat belangstellenden nu alvast met deze schilderijen kennismaken. Met de opbrengst van de veiling wil zij de kerncollectie behouden.

Bezichtiging:
Van zaterdag 31 augustus tot en met zondag 15 september 2024

Zaterdag 11:00-16:00
Zondag 13:00-16:00
Woensdag 13:00-16:00

Andere dagen niet geopend.

Lezing kunsthistorica Janita Baron

Kunsthistorica en conservator Janita Baron geeft op donderdagavond 6 juni 2024 een gratis lezing bij de expositie. Ze schetst het leven van Van der Kop tegen de achtergrond van zijn tijd, de jaren ’20 en ‘30 van de vorige eeuw.  U maakt kennis met mannelijke en vrouwelijke kunstenaars die de toon zetten en de (on)mogelijkheden op hun pad.

De lezing is van 19.30  tot 21.30 uur in de Steenlandzaal op de begane grond van de Chocoladefabriek.

Fotoalbum in Rijksmuseum ontdekt

In het beeldarchief van het Rijksmuseum zijn opnieuw foto's ontdekt met opnames van Ad, Johanna en Han van der Kop. Ook andere familieleden zijn hier op te zien.

Het fotoalbum in groene linnen band met op het voorplat het woord 'Album' gedrukt, bevat twaalf kartonnen bladen waarin tweeëntwintig foto's in passe-partouts gestoken zijn. Het zijn allemaal jeugdfoto's van de kinderen van de familie Van der Kop uit Schoonhoven, te weten de tweeling Ad (1901-1963) en Johanna (1901-1964), hun jongere broer Han (1903-1934, winnaar van de Prix de Rome voor schilderkunst in 1931) en van hun moeder Wilhelmina Gerarda (Mien) Hoogendijk en familieleden. Veel opnames zijn vermoedelijk gemaakt door vader Willem Carel van der Kop.

Behalve de directe familie van de kunstenaars, zijn ook ouders, broers en zussen van Willem Carel van der Kop en Mien Hoogendijk met hun kinderen te zien. Lang niet alle personen zijn te achterhalen maar met de hulp van gezinskaarten uit 1900 valt er wel iets te duiden.

Het familiealbum is afkomstig uit het bezit van kunstenaar Ad van der Kop.

Het fotoalbum als pdf bekijken

Website van Het Rijksmuseum

Haastrecht nieuw onderkomen

In februari heeft de gemeente Krimpenerwaard het leegstaande raadhuis van Haastrecht aangewezen als nieuwe tijdelijke locatie van de Collectie van der Kop. Dit idee ontstond na een overleg in november 2015 en werd voorgesteld door burgemeester Tjerk Bruinsma.

Begin april zijn 128 schilderijen van de Collectie van der Kop - allemaal op 5 na, want 3 van Han en 2 van Ad hangen nog in het stadhuis van Schoonhoven en 3 zijn in het Streekarchief van Moordrecht - naar Haastrecht getransporteerd.

Vanaf dat moment kon de collectie gesorteerd worden. Er is een deel van Han van der Kop, bestaande uit 27 schilderijen, en een deel van Ad van der Kop, bestaande uit 44 schilderijen, welke tot de zogenoemde kerncollectie behoort. Dat zijn dus 71 schilderijen.

De veiling van 65 (66 - 1 verkocht) werken van Ad van der Kop (60% van het totaal) kan vanuit deze locatie plaats gaan vinden. Voor de 63 (71 - 3 in het Streekarchief Moordrecht - 5 in langdurig bruikleen) moet nog een oplossing worden gevonden. Er is belangstelling voor drie schilderijen getoond door het Limburgs Museum.

Ook alle tekeningen van Han en Ad blijven behoren tot de kerncollectie. Daarvoor is al eerder een vaste plek gevonden in het nieuwe depot van het Streekarchief Midden-Holland in Moordrecht.

Eind mei zal het college van burgemeester en wethouder en betrokken ambtenaren de collectie zelf komen bekijken. Daarna zal een plan van aanpak worden opgemaakt.

Schilderijen na vijftig jaar verplaatst

Het stadhuis van de voormalige gemeente Schoonhoven wordt grondig gerestaureerd. Vanaf maart 2015 staat het in de steigers.

Ook de zolder en het dak worden onder handen genomen. Daarom moesten de schilderijen in allerijl van de zolder worden verplaatst, waar ze de afgelopen vijftig jaar opgeslagen waren.

De nieuwe gemeente heeft besloten dat de schilderijen niet terug zullen gaan naar de zolder. Alles staat nu in plastic ingepakt op steekwagentjes te wachten in een lege kantoorruimte van het stadhuis. Er betere oplossing laat lang op zich wachten.

Ondertussen zijn de schilderijen verre van ideaal opgeslagen en onbereikbaar voor de doorgang van het proces, waaronder de veiling van 67 werken. Het is te verwachten dat de nieuwe gemeente snel met een plan komen gaat zodat dit beeld tot het verleden hoort.

Schetsboekje van Han duikt op

Opnieuw duikt er een schetsboekje op, deze keer helemaal van Han van der Kop zelf. Hij schonk het kleine boekje in 1929 aan zijn goede vriendin Ro Mogendorff. Van haar en haar onafscheidelijke hondje is in het boekje zelf een tekening aanwezig, gemaakt in rood krijt.

Ro Mogendorff (1907 - 1969) is een tekenares van joodse afkomst. Han leert haar vanaf 1924 kennen op de Rijksakademie in Amsterdam en er ontstaat een innige vriendschap tussen beiden. In 1926 ontvangt zij, net als Han, de Cohen Gosschalkprijs. Meer informatie over Ro Mogendorff op de website www.romogendorff.nl.

Sjeng van Dalsum is de zoon van acteur Albert van Dalsum (1889 - 1971) en erft het schetsboekje van zijn tante. Op zijn verzoek wordt het boekje nu aan de Collectie van der Kop toegevoegd. Voordat het naar de tekeningen in het Streekarchief gaat, is het eerst gefotografeerd voor de website.

Zoek onder Oude standplaats op GELKA Schetsblok

Mida Schutte uit Bloemendaal

In juni 2015 ontmoet ik Mida Schutte (14 januari 1927), het meisje van het portretje van Han uit september 1933. Met haar 88 jaar heeft zij nog een levendige herinnering van Han van der Kop, die in 1933-1934 vaak bij haar ouders Ger Schutte en Fien Veth verbleef. Zij vertelt dat Han zich bij hen op zijn gemak voelde en er altijd vrolijk was. In het huis van Mida zijn tekeningen aanwezig van haar ouders en grootouders en van haarzelf. Ook een tekening van een ruiter op paard die Han aan haar gaf, hangt in haar woonkamer. Bovendien bezit Mida een levensgroot naaktschilderij van haar moeder.

Het huis van de tandarts in Bloemendaal is in de jaren twintig / dertig een verzamelplek voor kunstenaars van diverse kunstvormen. Zo herinnert Mida zich de namen van Chris Lebau, Sem Hartz (tekenaar), Frans Balkon (schilder), Laurentius (Laurens) Bleeker (schilder, glasschilder, tekenaar en ontwerper, Beverwijk 1905-1951), Adri Grootens (schilder), Reint Sasburg (fotograaf), Joma Sasburg (balletdanseres) en Albert Loots (schilder). Zij worden de Bloemendaalse Kunstkring genoemd. Tot diep in de nacht wisselen zij uit, filosoferen over kunst of beoefenen deze met toneel, gedichten, verhalen en muziek. De familie Roland Holst woont tegenover de familie Schutte en zij hebben elkaar goed gekend. De familie Schutte-Veth heeft via de stamboom van moeder een connectie met de schilder en tekenleraar Jan Pieter Veth (1864-1925); hij is een neef van overgrootvader Huibert Willem Veth (1833-1909).

Han verblijft tussen 1933 en 1934 vaak bij de familie van tandarts G.F. (Ger) Schutte en Afida Theresa Hendrika (Fien) Veth aan de Bloemendaalseweg 11, waar hij tekeningen maakt van opa Regorius Veth, opa Marinus Schutte, oma Mida Schutte-Boom, vader Ger Schutte, moeder Fien Veth en dochtertje Mida. Hij schildert ook een levensgroot naakt van Fien. Met de kleine Mida van zes heeft hij een innige band, hij vertelt haar voor het slapen gaan vaak een sprookje of verhaaltje. Zij beschrijft hem (in 2015) als een warme persoonlijkheid die altijd tijd voor maakte. Ook weet zij nog dat Han zijn tekeningen in een verbluffend snel tempo maakte. In slechts enkele minuten tijd kan hij een portrettekening maken. Han is hier graag omdat hij er helemaal zichzelf kan zijn. Hij heeft er zelfs een ruimte waar hij werkt aan zijn schilderij en tekeningen.

Ger Schutte, de vader van Mida, begint op 48 jarige leeftijd met judo en richt de KENnemer AMateur JUdoclub (KENAMJU) op. Het is één van de eerste amateurjudoclubs van Nederland. In 1970 werd zij overgenomen door Cor van der Geest. Twee jaar later werd het Sportcentrum Kenamju geopend aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. Inmiddels kunnen daar zo'n twintig verschillende sporten beoefend worden. In 1985 opende de sportschool een vestiging in Zandvoort en sinds 1995 heeft zij een dependance in Heemstede.

Mida Schutte is in Bloemendaal ‘de mevrouw met de slippers'. Zomers en 's winters loopt zij erop en zodra het kan gooit zij deze uit, want het liefst loopt ze op blote voeten. Als bewegingslerares heeft zij zich verdiept in de basis van ons lichaam, de voet, en daarover een eigen visie en therapie ontwikkeld. Mida ziet het als haar missie mensen weer 'op hun voeten te zetten'. Daarmee stoppen kan zij niet. Toon Kortooms schreef in 1985 een boekje over haar werk met de titel "Mijn vrouw kan weer lopen', wat ook werkelijk gebaseerd is op zijn ervaring en die van anderen. Liefkozend noemt hij haar 'de tovenares van Bloemendaal' maar Mida vindt de naam 'tante Muis' die kinderen haar gaven het leukst. Lees meer: www.midaschutte.nl

Mida is ook genomineerd voor de 10vanMax (Omroep Max)

Voor de biografie van Han van der Kop gaf Mida heel bijzondere details prijs. Deze worden meegenomen in het verhaal achter de Collectie van der Kop.

Voor tekeningen van de familie Schutte kunt u het zoekwoord 'schutte' intypen op de pagina 'Collectie in beeld'. Ook vind u daar enkele foto's van de familie Schutte en kunt u de tekeningen daarmee vergelijken.

Nieuwe tekeningen Han ontdekt

Bij de inrichting van het nieuwe Gouwedepot (van o.a. het Streekarchief Midden-Holland) ontdekte medewerker Joke Radstaat een schriftje met onbekende tekeningen van de jong overleden kunstenaar Han van der Kop. Het schriftje behoort tot de nalatenschap van ene familie Holst.

Het bevat elf kleine jeugdtekeningen van de in Schoonhoven geboren tekenaar / schilder, die als kind al verbazingwekkend getalenteerd was. Van Han van der Kop (1903-1934) bestaat een omvangrijke collectie welke al in 1958 in het bezit van de gemeente Schoonhoven is gekomen. Dit jaar zijn de werken allemaal gedigitaliseerd en op een website geplaatst. De nieuwe tekeningen zijn daar nu ook te zien. (zoekterm: Familie Holst of Streekarchief Midden-Holland)

Binnenkort zal ook de collectie, na een verblijf van ruim vijftig jaar, de zolder van het oude Schoonhovense stadhuis verlaten, om voortaan te worden bewaard in het nieuwe Gouwedepot in Moordrecht.

PB056    PB057    PB058

Klik hier om het schrift te bekijken