De zondares

Han won in 1931 de Prix de Rome met zijn schilderij ‘De zondares, die de voeten van Jezus zalft, in het huis van den Farizeeër’. Het schilderij kwam in bezit van de Staat der Nederlanden, tegenwoordig de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en is daar bekend onder inventarisnummer R53.

In 1964 probeert de gemeente Schoonhoven het schilderij naar Schoonhoven te halen. Er wordt contact opgenomen met de Dienst voor ´s Rijks verspreide kunstvoorwerpen. Op 9 december 1964 schrijft de dienst terug dat het schilderij vanwege haar slechte staat is vernietigd. Na onderzoek blijkt dat onjuist, het schilderij hangt op het kantoor van de directeur van de Volkskredietbank in Maastricht en deze blijkt zeer gehecht aan het schilderij. Het lijkt de Rijksinspecteur daarom het beste dat het schilderij blijft waar het hangt. B&W dringen opnieuw aan bij de rijksinspecteur maar deze blijkt onvermurwbaar.

Uiteindelijk komt het schilderij terug in het depot van de Rijksdienst. In 2003 wordt het schilderij in bruikleen naar Schoonhoven gehaald om onderdeel te zijn van een Hommage aan Ad en Han van der Kop, van 21 december tot 28 januari 2003. Het Instituut Collectie Nederland (ICN) in Rijswijk bezorgt het schilderij bij de Turfkelder en haalt het later weer op.

Officiële foto ICN
De zondares, die de voeten van Jezus zalft, in het huis van den Farizeeër (Han van der Kop, 1931)

10-10-1931-Limburger_Koerier