Hub van Baar over Han

Hubertus Melchior Josephus (Hub, Huub) van Baar (Deurne, 24 maart 1894 – Deurne, 1 december 1982) was een Nederlands kunstschilder. Hij werd geboren in boerderij de Pelikaan aan de Helmondseweg in Deurne, waar zijn ouders Frans van Baar en Maria van Baar-van Bon een bierbrouwerij hadden. Hub was de derde van zeven kinderen in het gezin. Op 9-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders, broers en zussen naar Venray. Hij genoot een kunstopleiding aan de kunstacademie van Amsterdam. In zijn biografie schrijft hij over Han van der Kop:

“Willem Hofker is later een van mijn beste vrienden geworden evenals Han van der Kop, een van de fijnzinnigste talenten die ik ooit gekend heb. Helaas maakte hij, onder druk van de bekrompen inzichten van die dagen, als homofiel een vroegtijdig einde aan zijn leven.”

“Wij kenden op de Academie alleen de oude Nederlandse kunst en die van onze eigen dagen, vooral dus de Haagse en de Amsterdamse school. Mensen als Jongkind, Kees van Dongen, Jan Sluyters, Charles Eyck en Matthieu Wiegman, om er maar een paar te noemen, waren zeker niet meer begaafd dan Willem Hofker, Han van der Kop of Cornelis Koning. Maar zij kregen, God zij dank, de kans om uit het enge wereldje te breken en naar Parijs te gaan en zich daar onder invloed van wat zij zagen en hoorden verder te ontwikkelen.”