Mida Schutte uit Bloemendaal

In juni 2015 ontmoet ik Mida Schutte (14 januari 1927), het meisje van het portretje van Han uit september 1933. Met haar 88 jaar heeft zij nog een levendige herinnering van Han van der Kop, die in 1933-1934 vaak bij haar ouders Ger Schutte en Fien Veth verbleef. Zij vertelt dat Han zich bij hen op zijn gemak voelde en er altijd vrolijk was. In het huis van Mida zijn tekeningen aanwezig van haar ouders en grootouders en van haarzelf. Ook een tekening van een ruiter op paard die Han aan haar gaf, hangt in haar woonkamer. Bovendien bezit Mida een levensgroot naaktschilderij van haar moeder.

Het huis van de tandarts in Bloemendaal is in de jaren twintig / dertig een verzamelplek voor kunstenaars van diverse kunstvormen. Zo herinnert Mida zich de namen van Chris Lebau, Sem Hartz (tekenaar), Frans Balkon (schilder), Laurentius (Laurens) Bleeker (schilder, glasschilder, tekenaar en ontwerper, Beverwijk 1905-1951), Adri Grootens (schilder), Reint Sasburg (fotograaf), Joma Sasburg (balletdanseres) en Albert Loots (schilder). Zij worden de Bloemendaalse Kunstkring genoemd. Tot diep in de nacht wisselen zij uit, filosoferen over kunst of beoefenen deze met toneel, gedichten, verhalen en muziek. De familie Roland Holst woont tegenover de familie Schutte en zij hebben elkaar goed gekend. De familie Schutte-Veth heeft via de stamboom van moeder een connectie met de schilder en tekenleraar Jan Pieter Veth (1864-1925); hij is een neef van overgrootvader Huibert Willem Veth (1833-1909).

Han verblijft tussen 1933 en 1934 vaak bij de familie van tandarts G.F. (Ger) Schutte en Afida Theresa Hendrika (Fien) Veth aan de Bloemendaalseweg 11, waar hij tekeningen maakt van opa Regorius Veth, opa Marinus Schutte, oma Mida Schutte-Boom, vader Ger Schutte, moeder Fien Veth en dochtertje Mida. Hij schildert ook een levensgroot naakt van Fien. Met de kleine Mida van zes heeft hij een innige band, hij vertelt haar voor het slapen gaan vaak een sprookje of verhaaltje. Zij beschrijft hem (in 2015) als een warme persoonlijkheid die altijd tijd voor maakte. Ook weet zij nog dat Han zijn tekeningen in een verbluffend snel tempo maakte. In slechts enkele minuten tijd kan hij een portrettekening maken. Han is hier graag omdat hij er helemaal zichzelf kan zijn. Hij heeft er zelfs een ruimte waar hij werkt aan zijn schilderij en tekeningen.

Ger Schutte, de vader van Mida, begint op 48 jarige leeftijd met judo en richt de KENnemer AMateur JUdoclub (KENAMJU) op. Het is één van de eerste amateurjudoclubs van Nederland. In 1970 werd zij overgenomen door Cor van der Geest. Twee jaar later werd het Sportcentrum Kenamju geopend aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. Inmiddels kunnen daar zo'n twintig verschillende sporten beoefend worden. In 1985 opende de sportschool een vestiging in Zandvoort en sinds 1995 heeft zij een dependance in Heemstede.

Mida Schutte is in Bloemendaal ‘de mevrouw met de slippers'. Zomers en 's winters loopt zij erop en zodra het kan gooit zij deze uit, want het liefst loopt ze op blote voeten. Als bewegingslerares heeft zij zich verdiept in de basis van ons lichaam, de voet, en daarover een eigen visie en therapie ontwikkeld. Mida ziet het als haar missie mensen weer 'op hun voeten te zetten'. Daarmee stoppen kan zij niet. Toon Kortooms schreef in 1985 een boekje over haar werk met de titel "Mijn vrouw kan weer lopen', wat ook werkelijk gebaseerd is op zijn ervaring en die van anderen. Liefkozend noemt hij haar 'de tovenares van Bloemendaal' maar Mida vindt de naam 'tante Muis' die kinderen haar gaven het leukst. Lees meer: www.midaschutte.nl

Mida is ook genomineerd voor de 10vanMax (Omroep Max)

Voor de biografie van Han van der Kop gaf Mida heel bijzondere details prijs. Deze worden meegenomen in het verhaal achter de Collectie van der Kop.

Voor tekeningen van de familie Schutte kunt u het zoekwoord 'schutte' intypen op de pagina 'Collectie in beeld'. Ook vind u daar enkele foto's van de familie Schutte en kunt u de tekeningen daarmee vergelijken.