Haastrecht nieuw onderkomen

In februari heeft de gemeente Krimpenerwaard het leegstaande raadhuis van Haastrecht aangewezen als nieuwe tijdelijke locatie van de Collectie van der Kop. Dit idee ontstond na een overleg in november 2015 en werd voorgesteld door burgemeester Tjerk Bruinsma.

Begin april zijn 128 schilderijen van de Collectie van der Kop - allemaal op 5 na, want 3 van Han en 2 van Ad hangen nog in het stadhuis van Schoonhoven en 3 zijn in het Streekarchief van Moordrecht - naar Haastrecht getransporteerd.

Vanaf dat moment kon de collectie gesorteerd worden. Er is een deel van Han van der Kop, bestaande uit 27 schilderijen, en een deel van Ad van der Kop, bestaande uit 44 schilderijen, welke tot de zogenoemde kerncollectie behoort. Dat zijn dus 71 schilderijen.

De veiling van 65 (66 - 1 verkocht) werken van Ad van der Kop (60% van het totaal) kan vanuit deze locatie plaats gaan vinden. Voor de 63 (71 - 3 in het Streekarchief Moordrecht - 5 in langdurig bruikleen) moet nog een oplossing worden gevonden. Er is belangstelling voor drie schilderijen getoond door het Limburgs Museum.

Ook alle tekeningen van Han en Ad blijven behoren tot de kerncollectie. Daarvoor is al eerder een vaste plek gevonden in het nieuwe depot van het Streekarchief Midden-Holland in Moordrecht.

Eind mei zal het college van burgemeester en wethouder en betrokken ambtenaren de collectie zelf komen bekijken. Daarna zal een plan van aanpak worden opgemaakt.