Opslaan en afstoten (veilen)

IMG_1699

Foto: De werkgroep die de afgelopen twee jaar zoveel voor de collectie heeft kunnen doen.

De schilderijen en tekeningen liggen sinds begin jaren zestig op de zolder van het oude Stadhuis in Schoonhoven. Tussen vocht en stof opgeslagen is dit nooit een goede plek voor de werken geweest. Met de herindeling van de gemeente Schoonhoven op komst lijkt er eindelijk een oplossing in zicht.

De schilderijen van Ad van der Kop zijn door deskundigen bekeken en geselecteerd. Van de 111 schilderijen zal 60% worden afgestoten. Dat betekent dat dat 68 schilderijen van Ad worden vrij gegeven voor veiling en verkoop. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe dat precies zal gaan. De opbrengst zal in elk geval worden ingezet voor het behoud van de kerncollectie.

De kerncollectie zal bestaan uit 69 schilderijen, 26 van Han van der Kop (allemaal) en 43 van Ad van der Kop. Ook alle tekeningen van Han en Ad blijven behoren tot de kerncollectie. Het opbreken van de collectie doet natuurlijk pijn, maar het is niet haalbaar alle schilderijen aan te houden. Er zal van het werk van Ad van der Kop een representatief deel (40%) overblijven.

Er wordt geprobeerd om de 69 schilderijen onder te brengen in het depot in de omgeving van Schoonhoven. Voor de tekeningen is een plek gevonden in het nieuwe depot van het Streekarchief Midden-Holland in Moordrecht.